Just Another Woman's Life

Hey there! Thanks for dropping by my tree house! Take a look around and feel free to leave comments. See you around! oh ya, I just renew my template. so, a little bit messy. sorry...

I'm Not a Plastic Bag!!!

hari nie aku tengok rancangan berita kat saluran indonesia. (umah aku dapat channel indon n singapore... best tau!!!) ade satu slot pasal wanita hebat. diorang nie memang hebatla...

aper yang diorang buat?? diorang nie mereuse sampah2. selama nie kat malaysia kalo pasal sampah nie, kite cuma tau pasal recycle jer... tau tong warne ape utk bende ape tp x tau nak aplikasi pun... (aku pun)

tp diorang kat indon nie sgt la kreatif. sampah2 plastik mcm plastik refill sabun mandi atau sabun cuci baju tue diorang boleh olah kembali menjadi pelbagai jenis beg, selipar n cover untuk buku agenda...

kat sane, diorang ade satu bank yang dinamakan bank sampah. aku x brp paham sgtla pasal bank sampah nie, tapi melalui pemahaman yang baru aku dapat, bank nie mengumpulkan sampah2. sampah2 tue mcm duit la. katekan la puan H nie pegi ke bank sampah. pastue die nak "bank in" kan sampah tue. "akauntan" kat bank sampah tue akan tulis brp banyak sampah yang puan H tue "bank in"kan dalam buku bank. nant biler dah akhir bulan puan H tue akan pegi bank tue dan boleh amek interset die. interet die dalam bentuk wang rupiah la...

aper jadi ngan sampah2 dalam bank tue? sampah2 tue akan dijual kepada satu company kecil nie. hasil jualan inila yang akan menjadi interest pelanggan bank sampah nie.

company kecil yang beli sampah nie akan bawak sampah2 tue balik. sampah2 nie yang merupakan plastik refill akan dicuci dengan sebersihbersihnya dengan menggunakan tangan. lepas dicuci akn dikeringkan. kemudian dipotong dan dijahit sehingga menjadi beg, kasut dan lain-lain.

hasil2 ini kemudian dijual dan dipasarkan dengan harga yang lumayan. dengar khabarnya pasaran mereka meluas sampai ke singapura. beg sampah ini biasanya dijadikan beg untuk belanja ke pasar kerana tahan lasak dan boleh digunakan berulang-ulang kali. kreatif kan diorang...

oh ye, korang selalu tak nampak beg yang ade tulis "i'm not a plastic bag"? time biler korg tgk beg tue digunakan? setakat nie yang aku perasan, beg tue digunakan sebagai handbag, yela, untuk letak barang2 keperluan harian atau jd neg untuk g kelas. sebenarnye, pencipta beg nie, Anya Hindmarch mencipta beg nie untuk menggantikan beg plastik. untuk kite letak barang2 groceries yang kite dah beli dalam beg nie. kebanyakan dari kite dah salah faham tentang kegunaan beg nie sebenarnye.

nie plak pic psl reuse plastik2 nie di peringkat international. cool giler... kalo nak tgk bnyk lg bleh singgah sini (http://www.ecoist.com/index.asp)


bende nie dibuat dr plastik energry bar



yg nie plak dr "penutup" tin minuman



yg nie mmg silau mate memandang



yg nie dr poster2 filem



ader yg dr magazine, newspaper n bar code


so, kesimpulannye... lu pikila sendiri... hehehe...

4 standing ovation:

chep said...

hoho..superb!!!
kagum ngan sikap diorg...
bleh sampah2 tu diorang wat jd mende2 yg sgt mantap...

Rusyz said...

huhu...ko nk join ke???ko leh jd enteprenuer pe...hahahaha

kN said...

buat chep
hebat kan diorg... kagum btul...

buat Rusyz
ape kate ko join skali? bleh kite jd rkn kongsi...
hehehe...

[MawarBerduri:Kupu-kupuMisteri] said...

salam ziarah,

~wa,bg0s usaha indonesian 2..
~s0,MALAYSIAN..what r we waiting 4??
~recyle+reuse+reduce..save our earth!!!